3 former for modstand mod nye sundhedstiltag på arbejdspladsen

Når det kommer til nye sundhedstiltag, er det ikke usædvanligt, at du møder nogen følelsesmæssige reaktioner fra andre ledere og medarbejdere. Modstand mod forandring er normal reaktion, og opstår ofte ud fra 3 personlige niveauer.

#1 Jeg forstår det ikke

Her er tale om en rationel modstand, hvor dine kollegaer og medarbejdere har brug for (mere) information, så de kan forstå baggrunden for, hvorfor det er godt for dem at bevæge sig i arbejdstiden.

Det er også derfor, at OfficeFits Bevægelseskoncept altid starter med et sundhedsoplæg, også kaldet et kick-off, og introduktion til bevægelsesudstyret, for på den måde at sikre starten på en ny og aktiv kultur. Et kick-off varer 60 minutter og er for alle ledere og medarbejdere. Oplægget giver indsigt i fordelene ved daglig bevægelse og en forståelse for, hvorfor en varierende og aktiv arbejdsstilling ikke ’bare’ er en hokus pokus stund, men faktisk har en reel positiv effekt for den enkelte medarbejder, for virksomheden og for samfundet.

Værdi for medarbejderen

 • Får mere energi og overskud i hverdagen
 • Giver god samvittighed
 • Er en del af et fællesskab, der tænker sundt
 • Forebygger smerter, stress og livsstilsygdomme
 • Mærker omsorg fra arbejdsgiver

Værdi for virksomheden

 • Mere friske medarbejdere
 • Øget produktivitet
 • Giver bedre samarbejde og trivsel
 • Reducerer stress
 • Kan bruges til at tiltrække og fastholde medarbejdere
 • Løfter et samfundsansvar

Værdi for samfundet

 • Højere levealder
 • Færre år med sygdom
 • Senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet
 • Færre indlæggelser
 • Færre udgifter til behandling af livsstilsygdomme

#2 Jeg kan ikke lide det

Her er tale om en emotionel modstand, hvor det er vigtigt, at du taler med dine kollegaer og medarbejdere om, hvad det er, de ikke kan lide. Understreg fordelene og involvér dem i processen.

For nogen kan det være grænseoverskridende at lave elastikøvelser alene. De afventer, og ser hvad de andre gør. Men hvis ingen gør noget, så sker der ikke noget markant anderledes. Her er vores anbefaling, at I aftaler et fast tidspunkt, hvor I samles og laver øvelser sammen.  Det kan være kl. 10.00 hver morgen, før eller efter frokost, men det kan også være sidst på dagen, før I går hjem. I kan desuden lave øvelser, imens I drøfter dagens opgaver og udfordringer.

Som en del af OfficeFits Bevægelseskoncept har du en fast livline til vores motivationsteam, når du oplever, at ledere og medarbejdere er gået lidt i stå. Hver måned skaber vores motivationsteam fokus på et nyt tema indenfor arbejdsmiljø, sundhed, bevægelse, kost, stress og meget mere. Materialet er klar til brug, og bliver sendt pr. mail til jeres sundhedsansvarlig, som kan bringe det videre til bl.a. personalemøder, intranet, afdelinger osv.

Mere end 700 sundhedsambassadør modtager hver måned materiale fra OfficeFits motivationsteam.

#3 Jeg har ikke ’tillid’ til dig

Her er tale om en relationel modstand, som ikke altid har noget med dig at gøre, men ofte handler om den gruppe du repræsenterer som for eksempel ledelsen eller hovedkontoret.  Hvis ledelsen tidligere har gennemført dårlige forandringer, hvor der ikke har været klare rammer – og man ikke har lyttet til de ansatte – så kan der opstå mistillid, som gør det svært at lave nye forandringer.

Her er det vigtigt, at du taler med dine kollegaer og medarbejdere om, hvad der har gjort, at de ikke har tillid til det nye sundhedsprojekt, og hvad du kan gøre for at vinde tilliden tilbage.

En virksomhedskultur bliver først forandret, når de ansatte ændrer adfærd og bliver overbevist om, at det nye sundhedstiltag også gavner dem personligt. 

Vi har tidligere beskrevet, hvordan direktionen hos Revision Limfjorden skrev en ja og nej liste, før de indgik et samarbejde med OfficeFit. Du finder den komplette liste over, hvilke overvejelser direktion gjorde sig her >>

Brug lige 5 minutter på at tænke over, hvordan sådan en liste eventuel vil se ud med udgangspunkt i din virksomhed.

Har du brug for hjælp til at udforme jeres for og imod liste, eller har du spørgsmål til vores Bevægelseskoncept, kontakt os på tlf. 20 41 01 81. Du må også gerne sende en besked til active@officefit.dk eller benytte vores kontaktformular her. Vores konsulenter er klar til at hjælpe dig med sundhedsfaglig rådgivning.
Kilder:

 • ”Daft”: Daft, Murphy & Willmott: “Organization Theory and Design” 2014.2 ed

FÅ 3 GODE RÅD TIL HVORDAN DIN SUNDHEDSSTRATEGI BLIVER EN SUCCES

Elisabeth Soto
Projektleder

Tlf. 40 12 47 40

elisabeth@officefit.dk

Linkedin profil

OM OFFICEFIT

OfficeFit er eksperter i bevægelse, adfærd og kultur på arbejdspladsen.

Vi har en klar mission om at ændre den stillesiddende adfærd til en mere aktiv og energisk kultur – og levere totalløsninger, indenfor sundhed og trivsel til virksomheder, der skaber finansiel og menneskelig værdi.