Derfor skal du gå hver dag: 7 gode grunde

Gåture er det nye sort – og det er ikke uden grund. Faktisk er det svært at komme udenom alle sundhedsfordelene. Du bliver gladere, mere kreativ, forbrænder flere kalorier, og så er det rigtig godt for helbredet.

 

Men hvorfor skal man overhovedet gå? Hvad er det godt for? Kan man gå sig slank? Og er gåture god træning? Få svar på alle disse spørgsmål og meget mere i indlægget her.

Hvad er gåture godt for?

Hvorfor skal man gå? Og hvad er det lige med hele den her hype omkring det at gå?

En gåtur gør godt – både for din krop og din hjerne. Og der en lang række sundhedsmæssige effekter ved at gå en tur hver dag. Faktisk kan du med blot 30 minutters gang om dagen gøre en kæmpe forskel for dit fysiske og mentale helbred.

Læs med her, når vi lister 7 gode grunde til at huske gåturen hver dag.

1) Daglige gåture er godt for helbredet:

Regelmæssige gåture stimulerer dit kredsløb og dine muskler, så både blodtrykket og kolesteroltallet falder. Gåture og generel bevægelse hver dag sænker desuden risikoen for diverse livsstilssygdomme og mindst 13 forskellige former for kræft.

Daglige gåture hjælper også med at sænke dit blodtrykket og nedsætter risikoen for type 2-diabetes med intet mindre end 50 %. Desuden kan en daglig gåtur på ca. 30 min reducere din risiko for hjerte-kar-sygdomme med 30 %. Går du længere, nedsætter du blot risikoen endnu mere.

2) Daglige gåture kan gøre dig slank:

Det lyder måske utroligt, men du kan rent faktisk gå dig slank. Gåture er godt for stofskiftet, men også for kolesteroltallet og det farlige fedt omkring maven.

Går du hver dag, er der gode chancer for at smide nogle kilo og forbrænde en masse kalorier (under forudsætning af, at du selvfølgelig ikke indtager mere, end du forbrænder). Hvis du går mindst 1 time hver dag, kan du tabe dig 5-10 kg på et halvt års tid.

3) Daglige gåture er god træning:

Gang er skånsom for kroppens muskler og led, men er stadig en effektiv træningsform for kroppen. Regelmæssige gåture giver dig stærkere muskulatur. Særligt når du går ned ad bakke, sendes der stød op gennem benene, hvilket stimulerer kroppen til at styrke knoglerne endnu mere. Når du går, belaster du dine led i langt mindre grad, end hvis du f.eks. løber.

Sætter du tempoet op ind i mellem, eller går i kuperet terræn, kan du også sagtens forbedre din kondition på en gåtur.

Du kan også øge konditionen med intervalgang. Går du skiftevis 3 minutter hurtigt og 3 minutter langsomt, øger du konditionen – særligt, hvis du er ældre, ung med en fysisk inaktiv livsstil, eller hvis du lider af type 2-diabetes.

4) Daglige gåture styrker din mentale sundhed:

Gåture er rigtig godt for dit mentale helbred. Det er godt mod søvnløshed og kan være med til at sænke risikoen for eller mindske depression, stress og angst. Desuden nedsætter du den relative risiko for demens med 30 %.

Når du går, ændrer hjernens kemi sig, hvilket gør, at du både bliver gladere og bedre rustet til at håndtere hverdagens strabadser.

5) Daglige gåture styrker din hjerne:

Ikke nok med, at du mentalt bliver sundere – regelmæssige gåture hjælper dig også med at huske og holder dig skarp. Du får fornyet hjerneenergi og øger desuden kreativiteten. Så næste gang du sidder fast i en arbejdsopgave, kan det være en rigtig god idé at tage dig en kort gåtur.

6) Gåture er en fleksibel motionsform

En daglig gåtur er ikke kun for de ældre, de svagelige eller for de smarte. Og du behøver hverken at gå langt, hurtigt eller tidligt om morgenen. Det er noget, som alle kan være med til, og noget, der kan gøres på alle tidspunkter.

7) Gåture kan være alsidige

Er du typen, der ikke gider at gå ”bare” for at gå? Så er der heldigvis mange muligheder for, hvad du kan kombinere din daglige gåtur med.

 • Sæt en god lydbog på
 • Start en telefonsamtale med en ven eller et familiemedlem (så går du rask væk en time uden at opdage det)
 • Lav faste gå-aftaler og kombinér bevægelse og socialt samvær
 • Udforsk nogle af byens seværdigheder eller områdets naturoplevelser
 • Gå ned i supermarkedet, hvis du mangler nogle enkelte ting

Kilde: ”Gå-bogen – så går det nok”, Gyldendal

Der er derfor ingen undskyldninger for ikke at komme i gang med de daglige gåture. Det er bare på med skoene og i gang!

Gå på arbejde – og oplev alle fordelene

Der er ingen tvivl om, at de fleste forbinder en gåtur med at være udenfor. En gåtur i den friske luft er nemlig rigtig godt for både kroppen og din mentale sundhed og trivsel.

Ikke desto mindre er det også vigtigt at huske bevægelsen udover den daglige gåtur. Har du et forholdsvist stillesiddende arbejde, f.eks. på et kontor, så er én enkelt gåtur på 30 minutter efter arbejde ikke nok til at kompensere for en 8 timers arbejdsdag i kontorstolen. Ønsker du et fysisk og mentalt sundt liv, er du derfor nødt til at gøre bevægelse, f.eks. det at gå, til en fast del af din arbejdsdag også. Og det er faktisk slet ikke så svært!

Her er vores råd til, hvordan du kan få flere skridt ind i arbejdsdagen:

 • Parkér bilen lidt længere væk fra indgangen på arbejde, så du får lidt flere skridt på kontoen
 • Tag trappen i stedet for elevatoren
 • Lav ”walk and talk”-møder, når du har mulighed for det
 • Gå over til din kollega i stedet for at sende vedkommende en mail
 • Flyt skraldespanden længere væk fra dit bord, så du er ’tvunget’ til at gå over til den
 • Brug et gåbånd ved dit kontorbord, så du har mulighed for at gå ved lav intensitet, imens du arbejder. Læs mere om, hvorfor et gåbånd er et effektivt værktøj for dig i hverdagen her.

Har du brug for hjælp til at gøre bevægelse til en naturlig del af din arbejdsdag, så tøv endelig ikke med at kontakte os på active@officefit.dk eller tlf. 70 40 49 38.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *