Sådan får du mere energi om vinteren

Måske du har bemærket, at du typisk føler dig mere træt, udmattet og ugidelig, når efteråret er ved vejs ende og de kolde, mørke vintermåneder for alvor tager fat?

Det kan der være mange grunde til, men særligt én ting ændrer sig i stor stil, når det gælder vores adfærd. I dette indlæg gør vi dig klogere på, hvad der egentlig sker med dig, når du bevæger dig fra sommerhalvåret ind i efterårs- og vintermånederne.

Efterhånden som vintermånederne er over os, bliver vi nemmere tappet for energi. Og det er faktisk slet ikke så underligt. Når dagene bliver kortere og vejret koldere, har de fleste af os nemlig tendens til at bevæge os mindre. Færre gåture efter arbejde. Du tager måske bilen fremfor cyklen til og fra arbejde, fordi det er for koldt. Og den ugentlige træning er måske blevet sat på pause.

Samtidig er der mindre dagslys, der rammer din nethinde, og typisk er din kost også tungere i vinterhalvåret, hvilket bl.a. medvirker, at din krop hurtigere bliver træt og udmattet. Altså har du mindre energi i løbet af dagen.

Hvordan undgår du at blive tappet for energi om vinteren?

Jo mere bevægelse du får, jo mere energisk vil du også føle dig. Kort sagt, så handler det i store træk om at være lige så aktiv om vinteren som i resten af året.

Når du bevæger dig, øges produktionen af signalstofferne dopamin og serotonin i din krop samtidig med, at der udskilles endorfiner. Med andre ord betyder det, at der bliver produceret ægte og naturlig glæde, lykke og energi – alt sammen blot ved at bevæge sig. Mere bevægelse i hverdagen giver dig samtidig bedre forudsætninger for at forebygge eventuel stress og depression, der banker på i denne periode af året. Læs mere om dette i indlægget ”Kom gladere gennem vinteren med bevægelse”.

Øg din bevægelse med disse 6 små steps i hverdagen

Nok kan det synes sværere at være aktiv om vinteren end om sommeren, fordi vejret ikke på samme måde indbyder til hyggelige gåture om aftenen eller til leg og aktivitet i haven.

Men der er stadig mange andre måder, du kan være aktiv på. Særligt på arbejde kan du gøre en stor forskel for dig selv og dit energiniveau.

Med små steps som disse kan du f.eks. komme langt i hverdagen:

  • Drop elevatoren på arbejde – tag i stedet trappen hver gang.
  • Gå en lille tur i din pause – også selv om det er koldt og blæsende udenfor. På den måde giver du din krop en pause fra stolen og din hjerne en mental pause fra skærmen. Og du kan jo altid varme dig selv op med en varm kop kaffe eller kakao, når du kommer tilbage.
  • Hvis ikke vejene er glatte, kan du sagtens cykle til og fra arbejde, hvis du har mulighed for det. Også selv om det er koldt og mørkt. Er der for langt til dit arbejde, så parkér bilen lidt længere væk fra hovedindgangen, så du får lidt flere skridt på kontoen, inden du sætter dig til rette i kontorstolen.
  • Brug dit hæve-sænke-bord og stil dig op mange gange i løbet af dagen i korte intervaller. Derved varierer du også dine arbejdsstillinger, hvilket din krop i den grad higer efter.
  • Lav ’walk and talk’-møder (gående møder), hvilket øger dit energiniveau, så du får mere ud af dine møder.
  • Lav gerne flere små aktive pauser i løbet af dagen for at få variation og pauser fra skærmen – det vil dine øjne også takke dig for i længden! En aktiv pause kan bestå af alt fra udstræk til squats, lunges eller sprællemænd. Det kan godt være, at du ikke arbejder, imens du laver de aktive pauser, men til gengæld får du rørt kroppen, bliver mere kreativ og produktiv og får ny energi til resten af dagen.

Har du brug for hjælp til at gøre bevægelse til en naturlig del af din arbejdsdag, så tøv endelig ikke med at kontakte os på active@officefit.dk eller tlf. 70 40 49 38.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *