3 former for modstand mod nye sundhedstiltag på arbejdspladsen

Når det kommer til nye sundhedstiltag, er det ikke usædvanligt, at du møder nogen følelsesmæssige reaktioner fra andre ledere og medarbejdere. Modstand mod forandring er normal reaktion, og opstår ofte ud fra 3 personlige niveauer.

1. Rationel modstand - Jeg forstår det ikke

Her er tale om en rationel modstand, hvor dine kollegaer og medarbejdere har brug for (mere) information, så de kan forstå baggrunden for, hvorfor det er godt for dem at bevæge sig i arbejdstiden.

 

Det er også derfor, at vores Bevægelseskoncept altid starter med et kickoff, og introduktion til pakken med aktivt kontorudstyr, for på den måde at sikre starten på en ny og aktiv kultur. Et kickoff varer 60 minutter og er for alle ledere og medarbejdere.  plægget giver indsigt i fordelene ved daglig bevægelse og en forståelse for, hvorfor en varierende og aktiv arbejdsstilling ikke ’bare’ er en hokus pokus stund, men faktisk har en reel positiv effekt for den enkelte medarbejder, for virksomheden og for samfundet.

Værdi for medarbejderen

  • Får mere energi og overskud i hverdagen
  • Giver god samvittighed
  • Er en del af et fællesskab, der tænker sundt
  • Forebygger smerter, stress og livsstilsygdomme
  • Mærker omsorg fra arbejdsgiver

Værdi for virksomheden

  • Mere friske medarbejdere
  • Øget produktivitet
  • Giver bedre samarbejde og trivsel
  • Reducerer stress
  • Kan bruges til at tiltrække og fastholde medarbejdere
  • Løfter et samfundsansvar

Værdi for samfundet

  • Højere levealder
  • Færre år med sygdom
  • Senere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet
  • Færre indlæggelser
  • Færre udgifter til behandling af livsstilsygdomme

2. Emotionel modstand - Jeg kan ikke lide det

Her er tale om en emotionel modstand, hvor det er vigtigt, at du taler med dine kollegaer og medarbejdere om, hvad det er, de ikke kan lide. Understreg fordelene og involvér dem i processen.

 

For nogen kan det være grænseoverskridende at lave elastikøvelser alene. De afventer, og ser hvad de andre gør. Men hvis ingen gør noget, så sker der ikke noget markant anderledes. Her er vores anbefaling, at I aftaler et fast tidspunkt, hvor I samles og laver øvelser sammen. Det kan være kl. 10.00 hver morgen, før eller efter frokost, men det kan også være sidst på dagen, før I går hjem. I kan desuden lave øvelser, imens I drøfter dagens opgaver og udfordringer.

 

Som en del af vores Bevægelseskoncept får du tilført stærke kompetencer og ressourcer i form af vores motivationsteam, som du altid kan ringe til, hvus du oplever, at ledere og medarbejdere er gået lidt i stå. Hver måned skaber vores motivationsteam fokus på et nyt tema indenfor arbejdsmiljø, sundhed, bevægelse, kost, stress og meget mere. Teamet bliver sendt til alle brugere af OfficeFits app. Herudover får alle brugere også materiale, der er relateret til OfficeFit Calendar, så det er ”plug and play”.

Alt dette får du, når du tegner en abonnementsaftale på vores Bevægelseskoncept:

3. Relationel modstand - Jeg har ikke ’tillid’ til dig

Her er tale om en relationel modstand, som ikke altid har noget med dig at gøre, men ofte handler om den gruppe du repræsenterer som for eksempel ledelsen eller hovedkontoret. Hvis ledelsen tidligere har gennemført dårlige forandringer, hvor der ikke har været klare rammer – og man ikke har lyttet til de ansatte – så kan der opstå mistillid, som gør det svært at lave nye forandringer.


Her er det vigtigt, at du taler med dine kollegaer og medarbejdere om, hvad der har gjort, at de ikke har tillid til det nye sundhedsprojekt, og hvad du kan gøre for at vinde tilliden tilbage.

En virksomhedskultur bliver først forandret, når de ansatte ændrer adfærd og bliver overbevist om, at det nye sundhedstiltag også gavner dem personligt.

Fra vision til konkret adfærd – Sådan har Revision Limfjord løst opgaven

Tilbage i 2018 blev Revision Limfjords afdeling i Thisted kåret til Thisted kommunes sundeste arbejdsplads – og i 2019 modtog Revision Limfjord en Særpris for Mental Sundhed i forbindelse med kåringen af Danmarks Sundeste Arbejdsplads.

 

Med OfficeFits Bevægelseskoncept har Revision Limfjorden været blandt de første i branchen, som har tilbudt deres medarbejdere bevægelse i arbejdstiden – og det har været ‘helt’ bevidst.

 

Til sundhedskonference kom Brian Bertelsen, adm. direktør hos Revision Limfjord omkring hvilke overvejelser – for og imod direktionen havde gjort sig om OfficeFits Bevægelseskoncept. På direktionens positivliste fremgik det bl.a., at de ”kunne være nogle af de første inden for branchen”.

Brug lige 5 minutter på at tænke over, hvordan sådan en liste eventuel vil se ud med udgangspunkt i din virksomhed

Kilder:

  1. ”Daft”: Daft, Murphy & Willmott: “Organization Theory and Design” 2014.2 ed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *