Gør cyklen til din ven og bliv sundere på arbejde
Yes! Sommeren er endelig på vej. Og netop denne årstid gør noget helt særligt ved os. Når solen luner dejligt i ansigtet, og aftenerne er lysere, er mange af os nemlig tilbøjelige til at bruge mere tid udenfor end i vinterhalvåret. Det siger lidt sig selv: Det er mere indbydende at gå i haven, at gå hyggelige ture i de lyse aftener og tage på cykelture med vennerne, når solen er på, og du ikke fryser hænderne af.
Men lysten til at være mere aktiv udenfor bør også tages med ind på kontoret, hvor et højt energiniveau og overskud i den grad skal bruges til at få dig gennem dagens mange udfordringer. Og her er kontorcyklen altså guld værd!
Så er du ikke allerede bedste venner med din kontorcykel, så bliver du det helt sikkert efter at have læst indlægget her.
Når du cykler, oplever du flere sundhedsmæssige gevinster, og det er uanset, om du gør det i fritiden, til og fra arbejde, eller når du sidder på arbejde foran computeren. Faktum er, at du får mere energi og overskud og mindsker risikoen for at få en lang række livsstilssygdomme.
Jo mere du cykler, des bedre ser det ud. Derfor er det oplagt at hive fat i kontorcyklen, når du er på arbejde. Det er her, du bruger størstedelen af din tid og derfor her, du har størst mulighed for at gøre en forskel for dig selv.
Cykler du, imens du arbejder, kan du udligne nogle af de mange stillesiddende timer, som du, lige som så mange andre, får skovlet ind i løbet af dagen på kontoret. Og det er altafgørende for din sundhed og dit velvære, at du får nedbragt din siddetid væsentligt på daglig basis.
Hvad er de sundhedsmæssige effekter ved at cykle på kontoret?
De 3 hurtige:
1) Bevægelse som f.eks. cykling kan være med til at forebygge en lang række livsstilssygdomme som diabetes og hjerte-kar-sygdomme.
2) Der transporteres mere ilt til hjernen ved bevægelse, som giver dig mere energi og et bedre humør.
3) Du får mulighed for at fordele din aktivitet ud over dagen, så du undgår mange stillesiddende timer i træk.
Så hvorfor sidder du egentlig der og venter tøvende? Snup kontorcyklen og sæt gang i benene med det samme!
Sådan gør du kontorcyklen til din bedste ven
”Vi er det, vi plejer at gøre – kvalitet er derfor ikke en handling men en vane”.
Sådan sagde Aristoteles så fint, og det understreger på glimrende vis det faktum, at vi netop er et resultat af vores vaner, og at kvalitet ikke er et resultat af én enkelt handling.
Kvalitet opstår ved, at en ønsket positiv adfærd eller handlemåde ubevidst er blevet tillært gennem gentagelse, så du til sidst har svært ved at ændre denne adfærd. Så på godt gammeldags dansk betyder det, at hvis du vil forebygge livsstilssygdomme, have mere energi i løbet af dagen, være sund og trives generelt, så er få sporadiske handlinger altså ikke nok.
For at skabe kvalitet (som Aristoteles udtrykker det), er du nødt til at gøre den aktive adfærd til en vane ved at gentage den mange gange.
Start stille ud – og øg gradvist
Når det handler om adfærdsændringer og om at gøre noget til en vane, er det vigtigt, at du starter stille og roligt ud. Det kan ofte være svært at overholde dette, da vi hurtigt mister tålmodigheden og gerne vil have, at der sker ændringer lige med det samme.
Tag en dyb indånding … og pust langsomt ud igen.
Alt godt tager tid – er det ikke sådan, de kloge altid siger?
Forskning på adfærdsområdet tyder på, at selvkontrol og vores psykologiske ressource til at overholde en adfærd, eller til at afstå fra en uønsket adfærd, fungerer som en slags muskel, der kan blive nedbrudt og træt, jo mere du bruger den. Det betyder, at hvis du har tusinde ting, du gerne vil ændre, så bliver din selvkontrol gradvist nedbrudt, og det vil til sidst være næsten umuligt for dig at opretholde motivationen til at udføre/afstå fra den ønskede/uønskede adfærd.
Derfor giver det rigtig god mening gradvist at eksponere dig selv for den ønskede adfærd, så din selvkontrol netop kan følge med, og du fastholder motivationen for adfærden.
Og nu til kontorcyklen.
Du skal altså ikke starte den første dag med at cykle 3 timer i streg med fuldt tryk på. For så kan du være helt sikker på, at du ikke har lysten til at sætte dig op på cyklen igen dagen efter.
Det er meget op til den enkelte, hvor lille/stor indsats, man skal starte ud med, da vi alle har forskellige udgangspunkter og forskellige grader af selvkontrol. Mærk efter med dig selv, hvad der føles godt. Måske er det 10 min 3 gange i løbet af din arbejdsdag, der føles godt for netop dig. Måske er det mere, og måske er det mindre.
Når du er blevet komfortabel med cyklen og niveauet, kan du langsomt begynde at skrue op for volumen og cykle længere og længere hver dag. Således er du på rette vej og ét skridt tættere på de positive gevinster ved daglig bevægelse.
Det handler om processen, ikke resultatet!
Vi har ofte tendens til at fokusere på resultatet, når vi vil lave en ændring i vores adfærd.
”Jeg vil gerne bevæge mig mere, så jeg kan tabe mig 15 kg.”
At sætte sådanne mål for dig selv er ofte positivt, da du på den måde har noget at arbejde hen imod. Problemet er dog, at det resultat, som du er drevet af, ofte ligger langt ude i fremtiden. Det kommer derfor ofte til at spænde ben for dig, da det hele bliver alt for uoverskueligt, og du derfor giver op undervejs.
Tænk derfor proces frem for resultat. Når du har fokus på processen, lægger du nemlig mere mærke til, hvordan du langsomt oplever de positive effekter, som bevægelse medfører.
Måske det så betyder, at det tager lidt længere tid for dig at tabe de 15 kg, men til gengæld mærker du hurtigt, at energien bliver større, og at du relativt hurtigt kan cykle 20 min frem for de 10 min, du startede med.
Et godt råd er, at du noterer, hvilke positive effekter, du oplever undervejs, når du bruger kontorcyklen på arbejde. Således kan du tage noterne frem og kigge på det de dage, hvor du synes, det bliver lidt hårdt. Disse dage kommer nemlig helt sikkert.
Læs også indlægget ”Grib cyklen og spar samfundet for mange penge” og se, hvor meget, du egentlig kan spare samfundet for ved at cykle hver dag.