Grib cyklen og spar samfundet for mange penge

Vi ved alle, at det er sundere at sætte sig op på cyklen frem for at tage bilen. Du får frisk luft, vind i håret, motion, og derudover sparer du samfundet for penge. Modsat koster det samfundet penge, når du sætter dig ind bag rattet i bilen.

Nye beregninger fra Transport- og Boligministeriet viser, at sundhedsgevinsterne ved at cykle er langt højere end hidtil antaget. Det gælder både for den enkelte cyklist, men også for samfundet. For hver kilometer, du cykler, sparer du nemlig samfundet for 8 kr.

Når du bevæger dig, mindsker du risikoen for at få en lang række livsstilssygdomme, heriblandt type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdomme og flere former for kræft.

Hvis du er fysisk inaktiv, er din risiko for at blive ramt af type 2-diabetes 45 % højere, end hvis du er tilstrækkeligt fysisk aktiv. Samtidig med, at du mindsker risikoen for at blive syg, bliver samfundet også rigere. I dag koster type-2 diabetes årligt ca. 1.3 mia. kr. i tabt produktion og ca. 1.5 mia. kr. i behandlingsomkostninger.

Store gevinster ved at cykle

Cykling er en motionsform, der er skånsom for dine led. Belastningen på dine knæ, ankler og rygsøjle er langt mindre ved cykling end for eksempel ved løb.

Det giver også mere energi at hoppe op på sadlen. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Psychotherapy and Psychosomatics, har cykling en stor positiv effekt på vores energiniveau og følelse af træthed. Undersøgelsen viser, at deltagerne, der cyklede med lav til moderat intensitet tre gange om ugen, følte sig mere friske og oplevede den største gevinst.

Tag cyklen på arbejde

Hvis du har for langt til arbejde til at kunne tage cyklen, er det en fordel at have en kontorcyklel, der gør det muligt for dig at træde i pedalerne, mens du arbejder. Hos OfficeFit har Bevægelseskonceptet, der bl.a. indeholder kontorcykler, gjort det muligt for de såkaldte OfficeFittere at registrere 1.887.936 cyklede kilometer i OfficeFit-appen over de seneste 3 år – vel og mærke mens de har arbejdet. Det svarer til, at OfficeFitterne i alt har sparet samfundet for 15.103.488 kr. på blot 3 år.

Hvor meget sparer du selv samfundet for?

For hver kilometer, du cykler, sparer du samfundet for 8 kr. Det betyder, at hvis du f.eks. cykler 5 km til og fra arbejde, sparer du samfundet for 400 kr. om ugen.

 

Prøv selv at lave regnestykket og se, hvor meget du sparer samfundet for hver uge.

trm.dk/nyheder/2020/det-er-sundere-at-cykle-end-hidtil-antaget/   

 

https://www.berlingske.dk/danmark/cykling-sparer-samfundet-mange-penge

 

Puetz T.W., Flowers S.S., O’Connor P.J. (2008): A Randomized Controlled Trial of the Effect of Aerobic Exercise Training on Feelings of Energy and Fatigue in Sedentary Young Adults with Persistent Fatigue. Psychotherapy and Psychosomatics.Psychother Psychosom 2008;77:167–174

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *