Kvinde står ved skrivebord på arbejde

Skab nye vaner med disse 4 enkle hverdagstips!

Vi har fra barnsben fået dikteret og indøvet, at vi skal sidde stille i skolen. Også på arbejdspladsen er hele vores adfærd bygget op om de vaner, der er forbundet med at sidde stille: Vi sætter os ned, når vi kommer ind i et lokale, vi sidder ned, imens vi arbejder, og vi sætter os ned, når vi skal holde møder.

For at bryde den stillesiddende adfærd og f.eks. begynde at stå mere og bruge dit hæve-sænke-bord, imens du arbejder, kræver det ikke blot, at du tilføjer en ny aktivitet til din arbejdsdag – du skal også bryde en eksisterende rutine og negativ vane: nemlig at du sidder ned, når du arbejder.

Når der skal skabes nye vaner og rutiner i hverdagen, bliver det ofte ved tanker og ord, da de fleste af os tidligere har mislykkedes med at opbygge en ny sund vane. Vaner er nemlig ikke bare lige sådan at oparbejde. Faktisk skal du begynde et helt andet sted for at gøre en ny aktivitet til en naturlig del af din hverdag.

Sådan får du succes med nye aktiviteter

1) Skab stakvaner

Kig på de aktiviteter, vaner og rutiner, som i forvejen fungerer for dig og opbygger din dag.

Udvælg en af dine aktiviteter, som er en helt automatisk handling. Dette kunne f.eks. være, at du henter en kop kaffe hver gang, du skal starte en ny arbejdsopgave.

Første skridt er nu at skabe stakvaner. Det betyder, at du i stedet for at ændre en eksisterende vane blot tilføjer en ny aktivitet til din gamle handling. F.eks. kan dette være, at du lige rejser dit hæve-sænke-bord, inden du henter en kop kaffe. Så er du klar til at stå og arbejde, når du kommer tilbage, hvilket booster din krop og giver dig fornyet energi.

Du kan også sætte din nye aktivitet direkte på en følelse: Hver gang du f.eks. føler, at du er ved at falde ned af stolen af træthed, og du retter dig op, så hæver du lige dit bord i stedet og rejser dig op. På den måde får du varieret dine arbejdsstillinger i løbet af dagen, hvilket din krop i den grad har behov for.

Dame hælder kaffe op i sin kop

2) Tilpas dig dine omgivelser

Du er ikke selv 100 % herre over den livsstil, de handlinger og de aktiviteter, du foretager dig i dit liv. Dine omgivelser spiller en afgørende rolle i forhold til dette. Ofte bruger vi også vores omgivelser som undskyldninger, når vi ikke lykkes med at indføre nye aktiviteter eller ændre dårlige vaner.

Men omgivelserne på din arbejdsplads giver dig muligheder og ressourcer til bedre at kunne lykkes, og derfor er det vigtigt, at du er bevidst om, hvilke elementer i omgivelserne, der ”hjælper” dig med at stå mere på arbejde.

Det er din arbejdsplads og dine opgaver, der gør, at du er nødsaget til at bruge en computer hele dagen. Det er din arbejdsplads, der giver dig mulighed for at stå ved et hæve-sænke-bord, og samtidig er det også kulturen på din arbejdsplads, der er med til at påvirke dig rent socialt og mentalt, f.eks. i forhold til, om du står eller sidder, imens du arbejder.

For at blive bedre til at stå og arbejde i løbet af dagen skal du forsøge at gøre det nemt for dig selv. Sørg f.eks. for at flytte alt på dit bord, der kan stå i vejen for, at det kan hæves, og flyt din stol et stykke væk, så den ikke står i vejen og heller ikke er nem at sætte sig på igen. Du kan også aftale med en kollega, at I skiftes til at minde hinanden om at hæve bordet én gang hver time. På den måde kan det være, at I påvirker kulturen på arbejdspladsen og starter en kædereaktion.

3) Sørg for at tage små skridt

Som alle andre har du ambitioner og forventninger til dig selv. Og umiddelbart lyder det jo ikke så svært at hæve sit bord og stå og arbejde. Der er derfor ofte en tendens til, at man i starten af et forløb med at skabe nye vaner som denne, lægger for hårdt ud og tror, at man sagtens kan starte med at stå flere timer i løbet af sin arbejdsdag.

Al forskning viser dog, at små skridt, som er nemme at gentage hver dag, vil give den største succes på længere sigt. Er der modsat små afvigelser en enkelt dag eller to, hvor du ikke får udført aktiviteten, vil det give dig en følelse af at mislykkes, og du vil derfor blive demotiveret næste gang, du skal udføre aktiviteten.

Derfor er det vigtigt, at du sørger for, at skridtet er så lille, at det kun kan blive en succes.

4) Hold dig til én aktivitet ad gangen

Når du er kommet godt i gang med at indføre den nye aktivitet og har gentaget den et par gange i nogle dage, er tendensen ofte, at du kan få en masse ideer til, hvad du ellers kan ændre eller tilføje i din hverdag for at skabe en endnu sundere livsstil.

Pludselig vil du også begynde at spise sundere, og du skal også i gang med at gå flere ture. Det resulterer ofte i for mange nye aktiviteter ad gangen, hvilket gør det svært for dig at fokusere på det ene lille skridt (at stå mere på arbejde) og sørge for, at det bliver en succes med mange gentagelser i mange dage. Og når du får set dig om, så har du glemt alt om at stå mere på arbejde.  

Brug de 4 råd, så du holder snuden i sporet og får succes med de små skridt og aktiviteter, du ønsker at få som vane. Når det lykkes, så husk at fejre dig selv! Husk tilbage, og gør dig selv bevidst om, at du har ændret eller tilføjet en ny og sund aktivitet til dit liv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *