Manglende bevægelse øger risiko for livsstilssygdomme: 7 tips til at modvirke det
Forskning i stillesiddende adfærd er stadig ny, men ikke desto mindre opsigtsvækkende. Det giver stof til eftertanke – og for nogle mennesker også grund til bekymring. I dette indlæg gør vi dig klogere på, hvorfor manglende bevægelse skader din krop, og hvilke 7 metoder, du kan bruge for at få mere bevægelse ind i din hverdag.
Forskning viser, at stillesiddende adfærd er forbundet med udvikling af en lang række livsstilssygdomme som type 2-diabetes, forskellige former for kræft og psykiske sygdomme som depression. Det er også blevet påvist, at vedvarende stillesiddende adfærd kan reducere din levealder med op til 2 år.
Dette er ikke gode nyheder, når man tænker på, at langt de fleste danskere generelt sidder for meget ned i dag. Faktisk sidder 59,5 % af den voksne befolkning mindst 8 timer på en typisk hverdag. Dette er tid brugt på transport til og fra arbejde, på kontoret ved skrivebordet, og ikke mindst i fritiden foran fjernsynet eller computeren. Sammenlagt bliver det til mange stillesiddende timer, der kan have alvorlige konsekvenser for både dit fysiske og mentale helbred.
Hvad er for meget stillesiddende adfærd?
Det er svært at sige, og faktisk ved man det ikke med garanti endnu. Forskning har dog vist, at den negative helbredseffekt af langvarig stillesiddende adfærd bliver mindre, hvis du bryder den siddende stilling med aktive pauser, hvor du står, går eller bevæger dig på anden vis.
Selv om danskerne generelt sidder for meget ned, er der alligevel en velvilje over for at bevæge sig mere. Den nationale undersøgelse af danskernes sundhed fra 2017 viser nemlig, at hele 71 % af danskerne gerne vil øge deres bevægelse og fysiske aktivitet. Så hvorfor er det, at udviklingen går den forkerte vej? Ikke desto mindre er et godt sted at starte på din egen hjemmebane.
7 tips til mere bevægelse i din hverdag
Adfærd er ikke noget, du bare sådan lige ændrer fra dag til dag. Det kan tage lang tid og kræver energi. Der findes dog mange gode og sjove måder, hvorpå du kan skabe mere bevægelse i hverdagen, og vi har her udvalgt 7 særligt gode tips, der får dig op af stolen:
- Gør det til en vane at hæve dit hæve-sænke-bord, når du møder ind på arbejde og igen efter din frokostpause.
2) Indret kontoret i fællesskab med dine kollegaer, så det indbyder til mere bevægelse: Sørg f.eks. for, at skraldespanden står et stykke væk fra skrivebordet, så du er ’tvunget’ til at gå derhen hver gang, du skal smide noget ud. Lav ligeledes gå-ruter til og fra printeren, og måske endda også til kaffemaskinen, hvis muligt. Arbejder du hjemmefra, kan du få hjælp til at lave et aktivt hjemmekontor her. På den måde undgår du, at du ikke sidder ned for længe ad gangen.
3) Få ledelsen med om bord. Studier viser, at ledelsens opbakning hjælper, hvis der skal laves varige ændringer på arbejdspladsen.
4) Udnævn en eller flere ”sundhedsambassadører”, som skal sørge for at få mere bevægelse ind på arbejdspladsen og husker de andre på at være aktive i løbet af dagen.
5) Lav ’walk and talk’-møder (gående møder), hvilket også øger din produktivitet og energi, så du får mere ud af dine møder.
6) Sørg for, at der er noget for alle i virksomheden, så det ikke kun er dem, der i forvejen er aktive, der får glæde af tiltagene. Få hjælp til dette med et aktivt bevægelseskoncept, som bl.a. indeholder aktivt kontorudstyr og sjove udfordringer, der får dig og dine kollegaer op af stolen.
7) Er du så heldig at have mulighed for at cykle eller endda gå på arbejde, så gør dette og styrk samtidig dit helbred.
Bliv klogere på, hvorfor bevægelse er så vigtigt i din arbejdsdag, og hvad du kan gøre for at fremme det på din arbejdsplads lige her.