Trivsel på arbejdet

Trivslen på arbejdet påvirker dine medarbejderes livsglæde

Et arbejdsmiljø med høj trivsel sikrer, at dine medarbejdere kan:

 

  • udfolde deres evner
  • håndtere dagligdagens udfordringer
  • arbejde produktivt på frugtbar vis
  • bidrage til fællesskabet

 

En medarbejder der trives, vil også være en medarbejder, der udfører sit arbejde med kvalitet, og bidrager positivt til jeres kultur på arbejdspladsen.

Trivslen på arbejdspladsen er altafgørende for glæden ved at gå på arbejde. Trivsel påvirkes af en lang række faktorer og er altafgørende for dig og dine medarbejderes evne til at arbejde produktivt. Men det påvirker også lysten til at gøre sit bedste. Som virksomhed eller leder vil du gerne have medarbejdere, der føler, at de lever et meningsfyldt liv. Et liv hvor dét ”at gå glad på arbejde” er en helt central del – for så kommer man også glad hjem. Men hvad betyder trivsel egentligt? Og hvad kan du som leder gøre for at forbedre den generelle trivsel på arbejdet?

Hav fokus på de grundlæggende forudsætninger for trivsel

Vi mener ikke, at bevægelse kan løse alle udfordringer forbundet med trivsel eller mistrivsel. Men vi ved, at det kan have en rigtig positiv effekt. Ved at have fokus på en sund og aktiv kultur, øger man chancen for trivsel, og man nedsætter risikoen for mistrivsel.

Med et Bevægelseskoncept kan du og dine medarbejdere skabe nogle sunde og aktive vaner, der har en positiv effekt på både arbejdet og i privatlivet.

 

Bevægelseskonceptet giver alle mulighed for at indgå i et fællesskab, hvor man støtter hinanden i at skabe en sund og aktiv arbejdsdag. Du vil opleve en positiv effekt på humøret samt mere energi og overskud. Alt dette er grundlæggende forudsætninger for, at du trives, når du går på arbejde. Gennem en forbyggende indsats kan bevægelse på den lange bane samtidig være med til at nedsætte risikoen for livsstilssygdomme.

Vores Bevægelseskoncept har fokus på inklusion og fællesskab

Skån dine medarbejdere for dårlig samvittighed

I nutidens samfund har vi alle sammen travlt med hverdagens gøremål. En uge består af mange timers arbejde, der skal koordineres med privatlivet, hvilket ofte resulterer i forsømmelse af en aktiv livsstil. Dette leder for rigtig mange mennesker til ærgrelse og dårlig samvittighed. 

Som leder kan du vinde enormt meget ved at vise virksomhedens medarbejdere, at du tager deres trivsel alvorligt. Men også ved at give alle medarbejdere mulighed for at slippe af med denne stress og dårlige samvittighed. Du kan skabe et sundt arbejdsmiljø, hvor bevægelse er inkluderet i arbejdstiden. Og hvor alle medarbejdere kan opfylde deres ønske om daglig bevægelse og fysisk aktivitet. Hvilket de måske ellers ikke ville have tid til. Det vil ikke kun være positivt for den enkelte medarbejder, men vil ligeledes være værdifuldt for dig som leder. 

En medarbejder der trives, er en effektiv medarbejder. Og en effektiv medarbejder er en medarbejder der trives. Trivsel og effektivitet hænger altid sammen. En kultur hvor alle medarbejdere føler sig inkluderet i et sundt og aktivt fællesskab, smitter positivt af på processer og arbejdsgange ned igennem hele organisationen.

Dyrt at ignorere medarbejdernes trivsel

Hvis du som leder ignorerer mistrivsel, vil du ikke blot opleve ineffektive og uoplagte medarbejdere. Du vil i stor grad også have problemer med at fastholde og rekruttere nye medarbejdere. Og dét er dyrt og uholdbart i længden. Medarbejdere der føler, at du som virksomhed og leder tager skridtet videre for at forbedre og understøtte deres trivsel, er ligeledes villige til at lægge en ekstra indsats.

Det må være enhver leders drøm at have en virksomhed eller afdeling, hvor energien og motivationen hos medarbejderne er i top, og produktiviteten og effektiviteten er på sit højeste. Og hvor samarbejdet og trivslen blandt medarbejderne blomstrer. Og det er netop disse ting, som et Bevægelseskoncept kan give til din arbejdsplads.

Øg trivslen – sænk sygefraværet

Når dine ansatte har mulighed for at bevæge sig og nemt variere deres arbejdsstillinger i løbet af dagen, stimulerer de deres blodkredsløb, som giver øget ilttilførsel til hjernen. Det er med til at sørge for, at dine medarbejdere kan arbejde på fuldt tryk hele dagen, fremfor i korte intervaller eller kun til klokken er 14. 

Samtidig vil den øgede mængde ilt til hjernen give dig medarbejdere som: 

 

  • er bedre til at fokusere
  • er mere innovative
  • har bedre hukommelse 
  • har mere overskud til at udføre deres arbejde ud fra virksomhedens værdisæt

Det viser sig desuden, at når dine ansatte har mulighed for at bevæge sig på arbejdspladsen, så opstår der et fællesskab udenfor de normale arbejdsopgaver – og dét er givende i samarbejdet og trivslen blandt medarbejderne. Medarbejdere som måske normalt ikke har overskud til at bevæge sig på grund af en stor arbejdsmængde og et travlt familieliv, kan få bugt med den dårlige samvittighed ved at have bevæget sig i løbet af dagen på arbejdspladsen. Det vil give nogle medarbejdere, som virkelig sætter pris på deres arbejdsplads. Og medarbejdere som er villig til at gå en ekstra mil for virksomheden i pressede perioder.

Samtidig udskiller vi alle sammen serotonin og dopamin, når vi bevæger os. Disse signalstoffer er hjernens naturlige lykkepiller. Når serotonin-niveauet stiger, falder mængden af stresshormoner som f.eks. kortisol. Når vi er mindre stressede, er vi mindre udsatte over for sygdomme. Generelt sover vi bedre, og vores kroppe bliver generelt bedre til at være modstandsdygtige overfor sygdomme. Alt sammen noget der vil kunne mærkes på din virksomheds bundlinje i form af et lavere sygefravær.

Sundhedsambassadør

Trivsel og tiltrækning af nye medarbejdere

Når dansk økonomi er på fode igen efter COVID-19, vil efterspørgslen efter den gode arbejdskraft igen stige. Det handler derfor om, at du skal gøre din virksomhed attraktiv i forhold til at kunne tiltrække og fastholde de gode medarbejdere.

 

Det at kunne tilbyde dine medarbejdere favorable forhold, som bl.a. muligheden for bevægelse i en ellers stillesiddende hverdag, vil give dig klare fordele. Det kan f.eks. have afgørende betydning for, hvorfor en attraktiv jobsøgende vælger dig frem for en anden virksomhed, der måske tilbyder en højere løn, men derimod ringere arbejdsforhold.

Udover at skabe værdi for arbejdspladsen i form af lavere sygefravær og højere produktivitet og trivsel, har det også en stor signalværdi, at man som virksomhed løfter et samfundsansvar. Det tager bl.a. presset væk fra vores skattebetalte sundhedsvæsen. Der er ingen tvivl om, at bevægelse i arbejdstiden handler om forebyggelse fremfor behandling. Rigtig mange virksomheder tænker behandling, behandling, behandling. Der opstår smerter som følge af for meget stillesiddende adfærd, og derfor søger man behandling hos en massør eller fysioterapeut – får behandlingen, sætter sig ned igen – og venter på at smerterne opstår igen. Afsted igen. 

Det er dyrt i både behandling og i tabte timer. Vi bliver nødt til at tænke mere forebyggelse ind i vores hverdag, så vi netop kan spare alle de udgifter/timer, men samtidig også hjælpe vores sundhedsvæsen med at tage toppen af det pres, som bliver ved med at stige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *