Slip stolen – og mindsk sygefraværet!

Hvilke sundhedsmæssige konsekvenser kan ’for meget’ stillesiddende arbejde have på dit helbred og dermed også på din arbejdsmæssige situation? Og er der en lighed mellem mere bevægelse og et lavere sygefravær på arbejdspladsen? Bliv klogere på disse spørgsmål i indlægget her.

Medarbejdertrivsel og sundhed bør stå højt på listen i alle virksomheder i alle brancher, uanset om de er store, små, offentlige eller private. Roden til et langt og godt liv er et sundt liv – både psykisk og fysisk.

Vi bruger størstedelen af vores liv på at arbejde. Og ønsker vi at leve et sundt og godt liv uden for mange gener og mén, er vi derfor også nødt til at tænke sundhed ind på arbejdspladsen.

Negative konsekvenser ved stillesiddende arbejde

Er du meget stillesiddende i længere perioder ad gangen, kan det have enorme konsekvenser for dit helbred både fysisk og mentalt. Det kan føre til stress, depression, smerter i nakke og ryg, og det kan øge risikoen for forskellige livsstilssygdomme på længere sigt.

Med små justeringer i hverdagen kan du dog komme rigtig langt. Har I udfordringer med et højt sygefravær på din arbejdsplads, er det at bryde den stillesiddende adfærd i løbet af dagen den vigtigste faktor i forhold til at nedbringe og forebygge dette.

Mere bevægelse styrker krop og sind

I Lone Østergaards bog ”Slip stolen for hjernens skyld” gør hun det klart, at du med blot 2 minutters bevægelse hver halve time kan høste mange fordele:

Krop:

 

  • Du styrker dit immunforsvar
  • Du får en stærkere krop
  • Du får en bedre fysiologi

Hjerne:

 

  • Der transporteres mere ilt til hjernen
  • Du bliver mere kreativ og effektiv

Øjne:

 

  • Aktive pauser giver dig pauser fra skærmen, hvilket styrker dit syn og øjets muskler

Energi:

 

  • Du får mere overskud
  • Du får overblik
  • Dit stressniveau falder (eller holdes i balance)

Stå dig til en højere forbrænding

Når du står frem for at sidde stille, så øger du din muskelaktivitet, og dit hjerte slår cirka 10 slag mere i minuttet. Bare en lille ændring som denne gør, at du dagligt forbrænder langt flere kalorier.

Står du 3 timer sammenlagt om dagen arbejdsugen ud, forbrænder du 600 kalorier ekstra sammenlignet med, hvis du sidder stille. Og for at det ikke skal være løgn, så svarer det faktisk til, at du forbrænder cirka 8-10 maratons om året.

Supplerer du din stående tid med tid på gåbåndet eller kontorcyklen eller med aktive pauser, bliver situationen bare bedre og bedre og forbrændingen højere og højere.

Det er de små skridt, der tæller

Mere bevægelse i løbet af dagen styrker desuden også dine muskler og led og dit blodomløb. ’Processen’ der sætter gang i alt dette, starter så snart, du bevæger dig ud af din ensformige statiske siddestilling på kontorstolen og begynder at variere dine arbejdsstillinger og får mere bevægelse ind i løbet af dagen.

Forskning viser nemlig, at kroniske og uforklarlige smerter, som man tidligere har formodet var muskelsmerter, i stedet er forårsaget af et stift bindevæv. Hvis bindevævet befinder sig i den samme stilling uden bevægelse og ilt, vil bindevævscellerne lægge sig som et hårdt og stift net. I bindevævet findes både kollagen og elastin, hvor kollagen er det stof, der gør bindevævet stift.

Mængden af kollagenvæv øges både med alderen og ved en usund levestil med manglende grønsager, fedtsyrer og manglende bevægelse og træning.

Og netop dette er årsagen til, at selv de mindste bevægelser og variationer i løbet af dagen gør underværker for din krop. I sidste ende spiller dette en stor rolle i forhold til at nedbringe dit og dine kollegaers sygefravær gevaldigt.

En forskel der batter

”Når jeg ser på sygefraværet, så er det faldet markant”.

Hos Regionspsykiatrien Vest har de mærket fordelene ved bevægelse i arbejdstiden, og det har gjort en enorm forskel for afdelingens medarbejdere.

”Vi havde en plan om at forbedre vores arbejdsplads, at bevæge os mere og at have det sjovt samtidigt. Jeg kan ikke direkte sige, at der er lighedstegn mellem et gåbånd og fald i sygefravær, men jeg ved 100 %, at der er en sammenhæng mellem vores fokus på en bedre arbejdsplads, implementering af OfficeFit og vores markant lavere sygefravær i dag”.

Sådan siger Sekretariatsleder Jan Rosenbjerg Albertsen og fortsætter: ”Helt konkret har jeg tre medarbejdere, hvor jeg ved, at bevægelse i arbejdstiden har været startskuddet til, at de har fået gjort noget ved deres udfordringer”.

Han tilføjer: ”En af dem har for eksempel fortalt mig, at hun helt sikkert havde været sygemeldt med depression, hvis det ikke var for denne mulighed på arbejdet. En anden medarbejder har tabt 15 kg, og er kommet i gang med en ny livsstil. Hun begyndte med at gå stille og roligt i arbejdstiden, men nu gør hun det også, når hun har fri. En tredje medarbejder har haft forhøjet blodtryk, men det er nu normaliseret. Det er mennesker, ligesom mig, der har mærket en forskel.”

Kulturen på din arbejdsplads er altafgørende!

På arbejdspladsen er der stor mulighed for at præge kulturen i en sundere retning – særligt fra ledelsens side af. Det er nemlig kulturen på din arbejdsplads, der afgør, om ændringen tager form, og ikke mindst holder i længden.

For at skabe forandring er der 2 vigtige steps, du og din arbejdsplads kan følge.

1. step

Der skal være mulighed for, at du kan bevæge dig, imens du arbejder som f.eks. ved at have adgang til en kontorcykel, et gåbånd eller et vippebræt m.m.

2. step

Herefter skal der skabes en kultur på din arbejdsplads, hvor det er ’okay’ at tænke sundt – og særligt ’okay’ at tænke bevægelse i løbet af dagen. Det skal være okay, at du bruger en kontorcykel, imens du arbejder, således, at du kan blive mere effektiv og forebygge gener i kroppen, og ikke mindst reducere risikoen for at få forskellige livsstilssygdomme.

Når disse 2 steps begynder at blive accepteret som en naturlig del af arbejdsdagen, kan man begynde at tale om en arbejdsplads, der prioriterer sundhed – og vigtigst af alt – medarbejdernes ve og vel.

Sådan kan du være aktiv på arbejde

Mulighederne for at være aktiv på arbejde er mange. Skal du bevæge dig, imens du arbejder, er den smarteste løsning at bruge et gåbånd, en kontorcykel eller en stepper. Du kan også blot hæve dit bord og stille dig op.

Lav gerne flere små aktive pauser i løbet af dagen for at få variation og pauser fra skærmen – det vil dine øjne også takke dig for i længden! Det er vigtigt, at der ikke bliver set ned på dem, der bruger 5 minutter et par gange i løbet af arbejdsdagen på at lave aktive pauser. Det kan godt være, at du ikke arbejder, imens du laver de aktive pauser, men til gengæld får du rørt kroppen, bliver mere kreativ og produktiv, får ny energi til resten af dagen – og vigtigst af alt, så resulterer det i færre fraværsdage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *