Sådan kommer du op at stå – uden at få ondt!

Hvis du er vant til at bruge alle dine arbejdstimer i kontorstolen, kan det pludseligt at skulle stå foran computeren ofte give ømheder i muskler og led.

Med den rigtige ståposition og kropsholdning er det dog muligt at mindske belastningen på nakke, ryg, skuldre, knæ og hofter, når du står og arbejder hver dag.

Sådan står du korrekt

  • Hæv dit bord indtil dine underarme hviler afslappet på bordet i en 90 graders vinkel
  • Stå med en skulderbreddemellem fødderne 
  • Fordel vægten ligeligt på begge fødder
  • Rank ryggen og træk hagen ind
  • Undgå overstrakte knæ
  • Vip gerne op på tæerne og rul tilbage på hælene indimellem

Selv om du følger ovenstående punkter, kan du opleve, at det er hårdt for din krop at stå og arbejde. Og særligt, hvis du er vant til at sidde ned. Det er derfor vigtigt, at du gør det at stå til noget rart og overkommeligt, så du løbende skifter arbejdsstilling og undgår at sidde i mere end 4 timer dagligt.  

Gør det overkommeligt for dig selv

Stå i længere tid med en aflastningsmåtte fra OfficeFit-standen

Når du står og arbejder, bruger dine muskler mere energi – langt mere, end når du sidder stille. Når du står, arbejder dine ben og ryg- og mavemuskler statisk. Den ”siddende krop” er ikke trænet i at fastholde en stående arbejdsstilling, og kroppens muskler vil derfor hurtigt blive trætte af at stå. 

For at få en god oplevelse og høste de positive effekter af at stå og arbejde, er det vigtigt, at du følger disse 2 råd:  

1) Rejs dig, så ofte du kan – og sæt dig ned, så snart du bliver træt

Det gælder ikke om at stå op i længst tid, men om at bryde den stillesiddende adfærd og variere dine arbejdsstillinger.   

2) Sørg for at have en aktiv stående position

Her kan det f.eks. være en god idé at bruge følgende udstyr fra OfficeFit-standen:

  • Aflastningsmåtten: Den har en aflastende effekt, der gør, at du kan stå i ekstra lang tid ved skrivebordet uden at blive træt og øm.
  • Active Stand-vippebrættet: Med vippebrættet bliver det mere behageligt for dig at stå og arbejde, og du kan vippe fra side til side, hvilket aktiverer dine venepumper i benene.
  • Du kan også træne din balance, mens du står og arbejder. Dette kan du gøre med Balancebrættet eller Balance-puden. Puden kan stimulere dit blodomløb, hvis du står på den uden sko. Har du svært ved at koncentrere dig, kan du også sætte dig på den.
  • Med Kontorstepperen kan du træne dine baller og lår, imens du arbejder. Stepperen sætter gang i blodomløbet og kan afhjælpe væskeophobninger og uro i benene. 

Ved at bruge noget af ovenstående udstyr arbejder musklerne i dine ben, ryg og mave dynamisk. Samtidig tilføres der mere ilt og energi til dine muskler, så de ikke bliver udmattede. Det hjælper dig altså med at opretholde en god stående kropsposition i længere tid.

Husk dig selv på at stå i hverdagen

Er det at stå ikke allerede en fast del af din arbejdsdag, kan det være svært at huske at få det gjort flere gange i løbet i dagen.

 

Brug derfor disse huskeregler som hjælp til at få det gjort:

Du kan med fordel printe plakaten her ud og hænge den ved din skærm, så du hele tiden bliver mindet om at stå i løbet af dagen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *