Nanna fortæller: Sådan bliver du office fit!

Som tidligere landsholdsspiller på det danske kvindelandshold i fodbold har jeg i flere år været vant til at motionere regelmæssigt på arbejde og holde mig i form. Efterfølgende har jeg i mit arbejde som sundhedsrådgiver hos OfficeFit fået øjnene op for, hvor stillesiddende en arbejdsdag på kontoret egentlig kan være for mange mennesker – hvis altså de ”tillader” det. 

Jeg ved samtidig, hvad det kan have af negative konsekvenser for kroppen, hvis ikke den bevæges regelmæssigt. Derfor giver jeg dig her mine råd til, hvordan du kan blive office fit.

Sund på arbejde – mentalt og fysisk

Mand, der mediterer på gulvet

Det at være sund på arbejde handler ikke blot om at spise frugt i løbet af dagen. Det handler heller ikke kun om at undgå de søde godter, der ofte melder sig, når arbejdsmængden ophober sig, og du tænker, ”jeg skal bare lige have lidt sukker – så skal jeg nok komme hurtigere igennem opgaverne”. Det at være sund handler i lige så høj grad om dit fysiske og mentale velvære.

Derfor er bevægelse på arbejde en bedre og mere holdbar løsning – særligt i længden. Når bevægelse bliver en naturlig del af din hverdag, oplever du hurtigt enorme forskelle både fysisk og mentalt. Rent fysisk vil du opleve, at du har færre smerter i muskler og led, og at kiloene rasler af dig (såfremt du ikke indtager flere kalorier, end du forbrænder). Rent mentalt vil du opleve mere energi både på arbejdet og i fritiden, lige som din koncentration og produktivitet forbedres.

Læs også indlægget ”At være sund – hvad vil det sige?

Øvelser på arbejdspladsen

At få bevægelse ind på arbejdspladsen behøver slet ikke at være så svært. Alle kan blive office fit. Det kræver dog tid, energi og en god portion selvdisciplin. Jeg benytter mig selv af disse 3 tips i hverdagen, som også kan hjælpe dig:

Tip 1 – stå en time om dagen

Start med at rejse dig og hæve dit hæve-sænke-bord. Uh, føles det ikke allerede meget bedre? Og faktisk er effekten allerede stor. Vidste du, at du forbrænder ca. 15 % mere, når du står i stedet for at sidde? Derudover mindsker du risikoen for smerter i ryg og lænd og sikrer, at blodcirkulation når rundt til hele kroppen.

Bruger du som jeg OfficeFit-appen til at registrere din ståtid, kan du hele tiden følge med i, hvor meget du totalt set står i løbet af en uge, 14 dage eller en måned – og det er der noget særligt tilfredsstillende over. 

Tip 2 – lav 30 min moderat aktivitet

Find kontorcyklen eller stepperen frem, eller start gåbåndet. Det er nemlig vigtigt at lave minimum en halv times moderat aktivitet i løbet af din arbejdsdag. Der er ingen grund til at fyre afsted i allerhøjeste tempo, men sørg blot for at holde et stille og roligt tempo, så det stadig er muligt for dig at udføre dine arbejdsopgaver samtidig. Den moderate intensitet giver dig mulighed for at forbrænde ekstra kalorier, og så er den enormt effektiv for dit mentale velvære, så du får mere energi i løbet af dagen.

Tip 3 – deltag i flere udfordringer om ugen

Sundhed på arbejde handler i høj grad også om dine sociale relationer. Gør derfor bevægelse til noget socialt sammen med dine kollegaer. Det kan du nemt gøre med udfordringerne i OfficeFit-appen. Lav dem gerne 3-5 gange i ugen for at opleve de positive gevinster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *