Bliv mere produktiv med bevægelse i arbejdstiden

Mange i dag tror, at en mindre nedsættelse af arbejdstiden medfører nedsat produktivitet blandt medarbejderne i en virksomhed. Dette viser sig dog faktisk at være stik modsat.

En undersøgelse af effekten af motion i arbejdstiden hos en række tandlægeklinikker, foretaget af Stockholms Universitet i 2015, viser nemlig, at motion i arbejdstiden faktisk kan medføre samme eller større produktivitet blandt medarbejdere med færre arbejdstimer. Samtidig kan det mindske sygefraværet.

Så selv om motionen blandt de undersøgte klinikker fandt sted i arbejdstiden og således medførte færre arbejdstimer, steg den selvvurderede produktivitet hos medarbejderne. Med andre ord er det altså muligt at øge din produktivitet på arbejde med motion – og endda ved brug af færre ressourcer.

Bevægelse i arbejdstiden – kan man det?

Asiatisk kvinde strækker ud på en fodboldbane

Når mange taler om aktivitet på arbejdspladsen i dag, bruger de ofte ordet ’motion’. Du har måske hørt argumentet ”motion er sundt, men kompenserer ikke for stillesiddende arbejde”? Motion er ofte forbundet med sved på panden og høj puls, og det er efter vores mening ikke noget, der hører hjemme på en arbejdsplads, men nærmere efter arbejde. ’Bevægelse’ derimod er lige præcis dét ord, du skal hæfte dig ved. Det er nemlig enormt vigtigt at få ind i din arbejdsdag.  

Læs også indlægget ”Motion i arbejdstiden”.

Er man overhovedet produktiv, hvis man skal bevæge sig samtidig med, at man arbejder, tænker du måske? Det enkle svar er: Ja! Foruden undersøgelsen ovenfor tyder al forskning faktisk på, at du kun bliver mere produktiv af at bevæge dig i løbet af arbejdsdagen. Når du bevæger dig, øger du produktionen af signalstofferne dopamin og serotonin samtidig med, at der udskilles endorfiner, hvilket gør dig glad og giver dig mere energi og overskud til at tackle dagens udfordringer.  

Hvilken type bevægelse kan man lave på arbejde?

I vores optik er al ikke-stillesiddende adfærd bevægelse – og forskning understøtter dette gang på gang. Det vigtige at hæfte sig ved, når man taler om bevægelse på arbejde, er nøglefrasen ’imens du arbejder’. Når du rejser dig fra stolen og står ved dit hæve-sænke-bord, er der tale om bevægelse. Når du går ud efter kaffe eller hen til printeren, er der tale om bevægelse, ligesom du bevæger dig, når du går på dit gåbånd eller sidder på din kontorcykel ved skrivebordet – hvis altså du er så heldig at have en af disse.

Bevægelse i arbejdstiden skal hverken være besværligt eller tidskrævende. Det skal derimod være nemt og tilgængeligt. Dette kan du sikre med et aktivt bevægelseskoncept på din arbejdsplads.

Aktive pauser, power breaks, energizers – kært barn har mange navne. Ikke desto mindre er aktive pauser en simpel og ideel måde at få mere bevægelse ind i en ellers stillesiddende hverdag. Har du udstyr liggende som f.eks. en elastik eller et vippebræt, så brug endelig dette. Ellers kan du tage dine kollegaer under armen og lave 4-5 min daglige øvelser med squats, lunges, sprællemænd eller hvad, der nu lige er stemning for. De små bevægelsespauser giver dig mulighed for at stoppe op og få lidt ekstra ilt til hjernen, så du bedre kan koncentrere dig – selv når klokken rammer 15.00.

Har du brug for hjælp til at gøre bevægelse til en naturlig del af din arbejdsdag, så tøv endelig ikke med at kontakte os på active@officefit.dk eller tlf. 70 40 49 38.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *