Et afbræk fra hverdagen: 4 metoder, der holder!

Føler du dig ofte stresset i hverdagen, så er du bestemt ikke den eneste. Mange danskere lider i dag af stress eller oplever at have tegn eller symptomer på stress, og lever generelt en hektisk hverdag, hvilket kan gøre det svært at finde tid til at koble af og trække vejret. Heldigvis er der flere effektive løsninger, du kan bruge som små afbræk i løbet af dagen. Læs med og bliv klogere på, hvilke simple metoder, der kan hjælpe dig i hverdagen.

Hvordan kobler du bedst af?

Ca. hver ottende dansker har stress, og endnu flere går i det daglige og føler sig stressede. Er det noget, du selv er ramt af, priser du dig måske lykkelig over, at det endelig er blevet efterårsferie. En ferie, du har haft brug for længe!

Ferie er det ultimative afbræk fra hverdagen. Det betyder nemlig tid til at koble af og fokusere på andre ting. Mange kobler bedst af, når de ligger på sofaen foran tv’et – eller det tror de i hvert fald selv, at de gør.

Det at koble af handler om at skabe et samspil mellem dit fysiske og psykiske velvære. Er du i god form, er du f.eks. også bedre rustet til at håndtere psykisk stress.

Nok føles det måske mere afslappende for din krop at ligge ned på sofaen, men faktisk har din krop det langt bedre, når den er i bevægelse. Inaktivitet forhindrer nemlig din krop i at gøre det, den er skabt til: At pumpe blod og ilt rundt i kroppen og op til hjernen, så du kan fungere.

4 simple metoder i en hektisk hverdag

Har du generelt mange hektiske dage, er det vigtigt, at du husker de små afbræk i løbet af dagen, der giver dig luft og tid til at ånde ordentligt ud. Det er her, bevægelse kommer ind i billedet. Laver du små afbræk i form af bevægelse i løbet af dagen, kan du nemlig afhjælpe stress. For nogle fungerer bevægelse endda som ren meditation.

Føler du dig stresset eller presset i hverdagen, er det derfor vigtigt, at bevægelse bliver en naturlig del af din arbejdsdag så vel som din fritid. Brug bevægelse som et afbræk, når du f.eks. sidder og er kørt fast i en opgave, eller som en del af dine frokostpauser eller morgenrutiner, så hjernen igen bliver fyldt op med ny kreativitet.

Og tro endelig ikke, at ferien er en undtagelse! Vi giver dig derfor 4 metoder, du kan bruge som afbræk i både ferien og hverdagen.

1) Gå en tur – og få alle fordelene

Når du sætter den ene fod foran den anden, sker der store fysiologiske forskelle i din krop. Du taber dig, hvis du pludselig går mere, end du plejer. Du nedsætter din risiko for intet mindre end 35 forskellige livsstilssygdomme. Du får mere energi og overskud i løbet af dagen. Du styrker dit kredsløb, og humøret bliver højere. Ikke mindst hjælper en frisk gåtur dig med at forebygge stress.

Og særligt, hvis du ikke dyrker fitness eller sport, er en frisk gåtur den perfekte løsning til at holde formen, konditionen og smilet oppe. 

Prøv også at udfordre dig selv under gåturen, og brug sanserne. Dette vil også gavne din evne til at være nærværende, hvilket både din hjerne og dit sind har godt af. Læg mærke til underlaget du går på, hvilken slags træer, du passerer og fuglenes kvidren. Det er en god øvelse, som vil gavne din hjerne og reducere dit eventuelle stressniveau.

2) Start dagen med en aktiv pause

Mental stress kan på den lange bane både øge forekomsten af type 2-diabetes og risikoen for angst, depression og hjerte-kar-sygdomme. Derfor er det enormt vigtigt, at du tager dig tid i hverdagen til at koble af. Og der kan korte aktive pauser være din go-to! Vi har alle brug for koble af og bør anse det som en investering i os selv, som skal og bør prioriteres! Du vil takke dig selv for det både på den korte og lange bane.

En aktiv pause kan være mange ting. En kort gåtur i frokostpausen, et gå-møde, 5 minutters udtræk eller lettere bevægelse flere gange om dagen. Det kan være dét, der gør, at du får mere energi til at tackle hverdagens mange udfordringer eller dét, der hjælper dig videre, når du sidder fast i en træls arbejdsopgave.

Når du holder efterårsferie, kan du også få en frisk start på dagen sammen med hele familien ved at lave en aktiv pause. På den måde giver du din krop de bedste forudsætninger for at få en god dag både mentalt og fysisk.

En aktiv pause er noget, alle kan være med på, og ikke mindst noget alle har godt af, store som små. Det styrker sindet, kreativiteten, overskuddet og dit fysiske velvære. Sørg derfor for at få ungerne med, så de også finder ud af, at bevægelse kan være sjovt. Og så giver det helt sikkert også nogle gode grin. Lav lige hvad der falder jer ind, alt fra sprællemænd til en lille dyst om, hvem der kan ligge længst tid i planke. I kan også teste balancen og se hvem, der er bedst til at skrive bogstaver med benene. Kun fantasien sætter grænser!

3) Få ny energi med yoga

Yoga er den ultimative løsning for mange, der har en hektisk hverdag. Det er et frirum, der giver dig mulighed for at slappe helt af i både kroppen og sindet.  

 

”Yoga er kun for speltmødre”.

 

”Min krop kan umuligt bøje sig sådan”.

Vi har hørt det hele før! Har du aldrig før prøvet yoga, fordi du tænker, at det kræver ekstrem smidighed, at det kun er noget for nybagte mødre, der giver dem ekstra tid med deres babyer, eller at det bare er noget værre meditations-volapyk, der alligevel ikke gavner dig, så tager du grueligt fejl!   

Yoga er nemlig mange ting. Yoga kan være alt fra simpel udstrækning af din krop til vejrtrækningsøvelser og mere krævende øvelser, der får pulsen op. Det hjælper dig med at udspænde og strække forkortede muskler og giver styrke til de svage muskler. Det er godt for hjernen og fordøjelsen. Det kan få din puls op, og desuden kan det hjælpe dig med at sove bedre. Yoga er et effektivt værktøj for mange til at koble af og tillade sig selv at finde indre ro – også selv om det bare er et øjeblik. Det er enormt effektivt i forhold til at skabe indre velvære og styrke alle kroppens store og små muskler.

Det kræver ikke nødvendigvis udstyr, og det bedste af det hele er, at du kan lave det hjemme på stuegulvet eller endda ved siden af dit skrivebord, når du er på arbejde.

4) Slap af med vejrtrækningsøvelser

Yoga handler i høj grad også om din vejrtrækning. Særligt i hverdagen, når du løber fra det ene gøremål til det andet, kan du nemt glemme at trække vejret ordentligt, og det kan gøre, at du bliver endnu mere stresset, fordi din krop ikke får mulighed for at slappe af.

Vejrtrækningsøvelser kan bruges som små pauser i hverdagen, og er et rigtig godt redskab til at reducere eventuelle bekymringer og negative tankemønstre, og kan hjælpe med at håndtere en travl hverdag. Det kan være øvelser, du gentager dagligt for at slappe af, eller noget du giver dig tid til inden et vigtigt møde for at blive klar i hovedet.

En simpel øvelse, du med fordel kan lave, når du føler dig presset, er denne:  

 

Sæt dig til rette på en stol med ryggen ret, og luk munden. Tag herefter 2 dybe ind- og udåndinger gennem næseborene helt nede fra maven af.

Placer herefter en finger foran dit ene næsebor, og træk vejret langsomt ind ad det andet næsebor. Flyt herefter fingeren for dit andet næsebor, imens du ånder ud gennem dette. Forestil dig, at du trækker vejret ind gennem det ene næsebor og ud gennem det andet. Træk vejret ind gennem det ene næsebor og ud gennem det andet 2 gange, og skift herefter næsebor. Fortsæt øvelsen indtil du føler dig helt afslappet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *