Kan du spise dig til mere energi og et stabilt blodsukker?

Det er vigtigt, at vælge råvarer af god kvalitet, men det er mindst lige så vigtigt, at spise en varieret kost, der tilsammen giver kroppen det brændstof, som den har brug for. Derudover anbefaler vi, at du indøver fornuftige vaner i forhold til væskeindtag. Gerne 11/2 – 2 liter vand pr. dag.

I dette indlæg får du 3 tips til hvert hovedmåltid. + tips til energi givende mellem måltider.

Nem morgenmad:

– Omelet med grøntsager.

– Yoghurt (gerne uden tilsat sukker) med mysli.

– Ost på groft brød/rugbrød med peberfrugt.

Frokost:

Lige til at tage med på job, hvis du ikke er så heldig at have adgang til en sund kantineordning.

– Tortilla med kylling. Stegt kylling skæres i skiver. Dressing laves af salattern, skyr og hvidløg der røres sammen. Inden tortillaen rulles sammen, smøres der dressing på brødet, dækkes med spinatblade, peberfrugt og squash i strimler og til sidst kylling kødet.

– Æg med grønsager. 2 kogte æg. Blandede grønsager, eksempelvis tomater, ærter og peberfrugt. Spis gerne et stykke groft brød til.

– Fisk er bare så godt. Vælg torskerogn, røget laks, rejer, makrel, stegt fiskefilet, eller måske en marineret sild. Tag gerne et kogt æg sammen med fisken. Et par teskefulde remoulade eller mayonnaise spise til, sammen med groft brød. Tag en salat sammen med: spinatblade, kogte kolde sukkerærter, peberfrugt i små stykker og lidt forårsløg i skiver.

Aftensmad

– Stegt laks i ovn. En fersk laks drysses med krydderier, gerne hvidløg, salt og peber. Sættes i en forvarmet ovn ved 200 gr. i ca. 20 min. Server kogte grønne bønner, kogt blomkål og gulerødder, samt småkogte kartofler til. Asparges sovs: brug et glas asparges, kog vandet fra aspargesene op, jævn med maizena, tilsæt asparges, smag til med karry, salt og peber.

– Stegt hakkebøf med bløde løg. Form hakkebøfferne, steg dem på en pande ved god varme. Dæk med stanniol. Steg løgringe i soya. Kog porrestykker, gulerødder og kartofler. Champignonsovs: rensede champignon i skiver steges, tilsæt mælk/vand, jævn med maizena, tilsæt kulør, smag til med salt og peber.

– Grillet kylling med salat. Grill/ ovn-steg en kylling udskåret i kvarte, pensel med olie/krydderier. Bagte grønsager: gulerødder i halve, rødbeder i både, persillerødder i kvarte, kartofler i skiver. Pensel med olie, drys med sesamfrø og groft salt. Ca. 45 min ved 190 grader. Kold sovs: Yoghurt røres med presset hvidløg, hakket rødløg, lidt citronsaft, og lidt sukker. Smag salt og peber.

Mellemmåltider som kraftkilde!

Mellemmåltider har ofte fået skylden for ustabilt blodsukker, Men dette er ikke nødvendigvis rigtigt. Det handler om hvor store mængder og hvad der indtages. Hurtige mellemmåltider der giver ekstra energi:

– En banan eller anden stykke frugt

– Et kogt æg sammen med ristet brød

– Skyr gerne med vanilje (ikke tilsat sukker)

– Grøntsagssuppe (den nemme udgave er en frostpose med grøntsager, der koges møre, blendes og tilsættes smag)

– Fuldkornsbrød med ost.

– Grøntsags stave i mundrette stykker.

– Hytteost med grøntsags-stænger, smag til med dit ynglings-krydderi.